Intalnire in premiera intre autoritati, operatori portuari si firme de tehnologie din Inomar Cluster, la UMC

Asociatia Inomar Cluster, APM Constanta, Universitatea Maritima din Constanta si Port Business Association si au organizat astazi o masa rotunda cu tema COMUNITATEA PORTUARA – DIGITALIZARE, SECURIZARE, VIZIUNE INTEGRATA, la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, autoritatile portuare, reprezentanti ai Garzii de Coasta, SRI, profesori si firme de tehnologie care furnizeaza solutii si servicii catre sectorul portuar-maritim.

Discutiile au fost axate pe necesitatea de a implementa directive europene referitoare la digitalizarea fluxurilor informationale, minimizarea utilizarii documentelor pe hartie in procesele de raportare si autorizare al unor operatiuni, interconectarea la retelele de date europene care faciliteaza importurile, exporturile si tranzitul de marfuri prin porturile constantene.

Intalnirea a debutat cu alocutiunile rectorului UMC, prof dr Cornel Panait si ec. Daniela Serban, directorul general CN APM Constanta.

Au fost prezentate o serie de bune practici la nivel international in domeniul adoptarii unor sisteme de tip “maritime cloud”, “single window” si “port community system”, au fost prezentate principalele reglementari, directive si recomandari ale Parlamentului EU si IMO in acest sens.

Reprezentantii SRI au subliniat riscurile si vulnerabilitatile in domeniul cyber security care trebuie avute in vedere in cadrul actualelor si viitoarelor sisteme si retele informatice precum si cateva aspecte de constientizare ale contextului de securitate in care se deruleaza operatiunile maritim-portuare la Marea Neagra.

Participantii din randul sectorului privat cu activitati la nivelul platformelor portuare au fost foarte deschisi in a prezenta problemele cu care se confrunta in prezent in fluxul de documente catre vama si alte autoritati, confirmand faptul ca dezvoltarea unei platforme digitale comune are creste viteza de procesare, ar elimina blocajele in operare si ar preveni coruptia.

Conducerea Inomar Cluster a propus formarea unui parteneriat in care colaborarea dintre palierele administrativ - operational si tehnologie - inovare care sa poata conduce catre dezvoltarea si integrarea unei asemenea platforme.

Parteneriatul ar urma sa mobilizeze resurse din partea membrilor in vederea dezvoltarii unei asemenea platforme adaptate la nevoile de operare si guvernanta, directivele europene si IMO, trendurile emergente in tehnologie pentru a permite scalarea si interconectarea fara probleme la retele nationale si internationale angajate in schimbul securizat de informatii specifice lantului de aprovizionare si autoritatilor de control.

Prezentarile solutiilor si capabilitailor clusterului in domeniul tehnologiilor noi si emergente au fost convingatoare astfel incat evenimentul a rezultat intr-o rezoluie privind sprijinul si implicarea intr-o asemenea initiativa a majoritatii celor prezenti.

Pe langa organizatorii mentionati mai sus au mai participat top-managerii unor organizatii precum: CERTSIGN, GMB Computers, UMEX, COMVEX, SHENKER, LION SHIPPING & CHARTERING, GARDA DE COASTA, SRI, ANR, NORTH START SHIPPING, EASYDO, ACN, SCS, AXWAY, TID GROUP, INTERSAT.