Capitalul Politic vs. Excelenta Operationala la români

Prin 2014, dupa opt ani de munca in Sud Africa, am incercat sa contribui la adoptarea managementului operational si introducerea "excelentei operationale" la mine acasa, ca prioritate pentru ceea ce altii numesc FIRST RESPONDERS sau operatori de servicii esentiale pentru comunitate cum am ales sa le spunem noi.

Prognozele mele optimiste au fost evident contrazise crunt de o serie de evenimente, printre cele mai mediatizate fiind Colectiv si Alexandra, care continua sa ne ia prin surprindere. 

Preferăm sa ticluim scenarii si să dăm prognosticuri, de parca am fi "tara jocurilor de noroc", in loc sa acceptam ca ne trebuie o alta abordare strategica, un alt framework legal, sisteme si reguli, adoptarea unor noi motoare operationale, fară de care nu vom putea funcționa vreodată eficient si nu ne vom putea dezvolta.

Cei care reusim sa iesim in fata cu solutii, experiente acumulate prin alte parti ale lumii, inovatii, pierdem teren in fata celor care gandesc prin prisma propriilor interese mici, care stiu ca au mandate scurte si care chiar daca au tresariri de constiinta, acestea sunt nivelate rapid de imprejurarile in care aproape la orice nivel, sunt incurajate decat actiuni care pot aduce capital politic. Asa functionăm acum. Iar seria de incidente nefericite va continua sa ne zguduie emotional dar in acelasi timp sa ne vulnerabilizeze grav, pe toate planurile!

"OK... Dar ce solutii avem?" ... 

Nu suntem o societate orientata spre solutii, spre preventie. Intr-o tara ca a noastra solutiile apar si sunt procesate de la varful piramidei. Exact invers decat este normal!... Atunci cand vor fi stimulate in mod nedisimulat abordari ca: dezvoltarea bazata pe clustere; acceleratoarele de antreprenoriat; educatia vocationala; grupurile de lucru si comandamentele multidisciplinare, externalizarea unor capabilitati si comunicarea public-privat-societate civila, probabil vom face un salt.

Riscurile reale persistă însa: diletantismul si incompetenta promovate pe canale politice; furtul și tendințele spre furt din orice poziție; corupția în toate formele și la toate nivelurile sociale; goana după scurtături de tot felul - la doctor, la școala, în trafic...; apetitul pentru consum/câștig imediat mai mare decât nevoia de asigurare de resurse și dezvoltare pe termen lung. Acestea sunt bariere care pentru mulți par de netrecut, pe alții îi fac să se resemneze sau să le accepte, pe mult prea puțini să lupte.

La 37 de ani am plecat din sectorul public si am ales sa lucrez, mai intâi ca si consultant apoi ca executiv operațional, într-un proiect public-privat de tip BOT - Build Operate Transfer, intr-o regiune in care toate aceste riscuri se manifestau, ba chiar erau amplificate de rasism si segregari pe criterii etnice. Parea imposibil ca un proiect clusterizat să poată reusi intr-un asemenea ecosistem. Proiectul presupunea reglementarea fiscalizarii importurilor, exporturilor si tranzitului prin masuri de risk-profiling si inspectii non-intruzive, adica scanarea cu raze X a marfurilor care tranzitau regiunea in vederea minimizarii traficului de droguri, contracararii sprijinului logistic terorist si prevenirea contrabandei.

Introducing the First Private Operation of a Scanning Site to WCO Secretary General to

Dupa 3 ani de incertitudini si bariere de tot felul, bazat pe principii puternice de excelenta operationala, proiectul a inceput sa functioneze si în scurt timp rezultat in: aderenta aproape totala a operatorilor de import-export la masura scanarii pe baza evaluarilor de risc, cresterea colectarii cu 180% in medie a veniturilor din taxe vamale legale, descresterea activitatilor de contrabanda si trafic ilegal cu 80% si declansarea unui ritm mediu de crestere economica anuala cu 8%.

The Operations Excellence it's not an option!

Care au fost solutiile succesului unui proiect "fara sanse" intr-un mediu cu nivel de risc ridicat?... LEADERSHIP-ul, PERSISTENTA si EXCELENTA OPERATIONALA. Decisiv insa a fost momentul in care autoritatile au hotarat (la propunerea bordului operational) sa accepte ca procesele de risk-profiling si scanari cu raze X sa urmeze principiile BOT - adica investitie, operare si ownership privat pentru 20 de ani. 

Tot ce este operational si sustenabil, oriunde in lume, a fost dezvoltat de catre sectorul privat cu sprijin si participare publica. Nu invers. Unul dintre motive - cel mai logic este ca sectorul public functioneaza pe baza de mandat limitat - 4 ani - dupa care exista un risc foarte mare ca proiectul tau sa stea pe loc sau sa fie inlocuit.

Excelența Operațională in Romania trebuie sa devina o obligatie, nu sa ramana o optiune!

"Mai vorbim..."

Stanica Enache