IDENTIX - Un proiect despre sansa la Existenta

IdentiX inseamna identitate necunoscuta in Romania.

Trei persoane in doua zile. Nu au o locuinta (unii de cativa ani buni, 7, 8, 10...) iar familia, candva unita, completa, normala, le-a anulat existenta destramandu-se prin Romania sau muncind prin temiri-ce azil de batrani in Italia sau Anglia. De obicei tot sub limita decentei umane. Din cele trei cazuri descoperite de INOMAR si Taranii Dobrogeni nici una nu are antecedente penale, istoric de alcoolism sau consum de droguri. Pur si simplu viata lor a luat o traiectorie nefericita la un moment dat, de cele mai multe ori prost gestionat, si din "belea in belea" oamenii astia au ajuns uneori sa inlocuiasca cainii de paza sau caii de tractiune prin satele dobrogene, pentru simplul motiv ca sunt mai ieftini...

Ce i-a mentinut la acest nivel este cumva paradoxal!

Nea Ionel Tudor de exemplu (cu al carui video speram ca v-am agresat confortul) a terminat scoala profesionala si a lucrat intr-o echipa speciala de sudori la Santierul Naval Constanta. Coerent, chiar intelept am spune, isi trece in revista viata resemnat. Pe masura ce povesteste ii apare o lacrima pe obraz cand ajunge la locuinta pe care si el si nevasta-sa au pierdut-o in favoarea unei cumnate... Politistii l-au gasit la timp. Degerat la maini si la picioare. I-au salvat viata in ultima clipa.

Nu are nici un document. Toate au expirat sau au ramas pe la "angajatorii" care "le-au facut pierdute" ca sa nu-l plateasca. "Fara acte nu esti nimic... Nimeni nu te baga-n seama"... Stim sablonul asta nu? L-am auzit de atat de multe ori... Dar nu asa. Nu de la un om de 65 de ani care poate isi va recupera actele dar o sa faca foamea. Pentru ca nu foarte probabil nu va mai putea trage la caruta pentru o masa si 30 de lei "salar".

S. E. - 28 ianuarie - unu dimineata ...